Sunumlar

Konferans Sunumları

Kubernetes, Mikroservisler ve Konteynerler

Doruk Fişek

Bugün yazılım geliştirme ve geliştirilen yazılımların altyapı yönetimiyle uğraşanlar için bu terimler çok popüler. Seminerde bugünlere neden geldik, bu sistemlere niye ihtiyaç duyuyoruz, bize neler sağlıyorlar ve neler kaybettiriyorlar, ne zaman kullan(ma)malıyız sorularına yanıt buluyoruz.

HTML simgesi

Özgür Yazılımlarla Mahremiyetin Korunması

Erdem Bayer

Özgürlük ve anonimliği koruyarak İnternet’te arama motorlarının kullanımı, video izlenmesi, okuma, parola saklama, dosya saklama ve paylaşma işlemlerinin özgür yazılımlarla nasıl yapılacağı anlatılıyor.

PDF simgesi

Java Web Uygulamalarında Doğrulama Yöntemleri

Adilcan Eren

JSR-380 spesifikasyonu, implementasyonları, anotasyon ile doğrulama, özel doğrulama metodu yazımı ve doğrulama için Java EL kullanımı anlatılıyor.

HTML simgesi

Sunucularda Özgür Yazılım Teknolojilerine Göç

Doruk Fişek

Özgür yazılımlar, özgür yazılımlar, neymiş bu özgür yazılımlar? Farkında olmadan kullandığımız, hepimizi refaha erdirecek Özgür yazılım felsefesini irdeleyip, “Neden özgür yazılım kullanılmalı? Sunucularda ne kullanabilirim ki? Hem nasıl geçeceğim, ne zaman geçeceğim?” soruları cevaplanıyor.

PDF simgesi

Ruby ile Drone Uçurmak

Onur Küçük

Envanter robotu olarak drone geliştirmek için kullanılabilecek sistemler, kitaplıklar ve Ruby programlama dili ile örnek kodlar inceleniyor.

PDF simgesi

Mahremiyeti ve Anonimliği Koruyan Özgür Yazılım Araçları

Erdem Bayer

Özgürlük ve anonimliği koruyarak İnternet’te arama motorlarının kullanımı, video izlenmesi, okuma, parola saklama, dosya saklama ve paylaşma işlemlerinin özgür yazılımlarla nasıl yapılacağı anlatılıyor.

HTML simgesi

Java EE’nin Jakarta EE’ye Yolculuğu

Hakan Uygun

Java teknolojileri dünyasında değişim devam ediyor. Eclipse Vakfı altında topluluk tarafından yönetilmeye başlanacak olan Java web teknolojileri ile ilgili son gelişmeler ve bu değişikliklerin özgür yazılım geliştiricileri için önemi anlatılıyor.

HTML simgesi

Öğrenciler İçin Sistem Yönetimi

Dora Uzunsoy

Öğrencilik yaşamım sırasında sistem yöneticiliğine geçiş yapan birisi olarak tecrübelerimi, tavsiyelerimi ve sistem yönetiminin öğrenciler için bir öğrenci gözünden nasıl bir iş / uğraş olduğunu anlatacağım.

HTML simgesi

PostgreSQL 10’un Yenilikleri

Doruk Fişek

PostgreSQL’in son kararlı sürümünde değişenler ve eklenen yeni özellikler anlatılıyor. Geriye dönük uyumsuz değişiklikler, logical replikasyon, basitleşen partitioning ve daha niceleri.

HTML simgesi

Java Web Dünyasında Neler Oluyor?

Hakan Uygun

Bu sunumda Java Web Dünyasında yaşanan son gelişmeler, yeni teknolojiler ve getirilen yenilikler konu alınmıştır.

HTML simgesi

Özgür Bir Yazılımcı Olmak

Doruk Fişek

Bir yazılımın özgürlüğünün ne demek olduğu, bizim yazılımların kendileri gibi özgür birer yazılımcı olmak için neler yapmamız gerektiği ele alınıyor.

HTML simgesi

Graylog ile Web Uygulama Hata Kayıtlarının İzlenmesi

Doruk Fişek

Bu sunumda sistem kayıtları üzerinde hakimiyet sahibi olma ve onları yönetme konusunda bize önemli kolaylık sağlayan Graylog servisi ile web uygulamalarının hata kayıtlarının izlenmesi, Bu izleme için yapılabilecek işlmeler ve Graylog servisinin yetenekleri konu alınmıştır.

HTML simgesi

Zabbix Web Senaryoları ile Web Uygulaması Gözetleme

Doruk Fişek

Bu sunum Zabbix web senaryoları ile web uygulaması gözetleme yöntemleri, gözetleme sonrası elde edilebilir veriler ve gözetleme yapılabilecek farklı senaryo örneklerini konu almaktadır.

HTML simgesi

GOGS – Go Git Service

Dora Uzunsoy

Go dili ile yazılmış bir özgür yazılım olan Gogs’tan bahsedilen bu sunumda; Gogs’un yeteneklerinden, yetersizliklerinden ve kulanım amaçlarından bahsedilmiştir.

HTML simgesi

Linux Sistem Yöneticisi Olmak

Doruk Fişek

Sistemci iş tanımı, ünvanları, Linux sistemi üzerinde çalışan servisler, Linux sistem yöneticisi ve yönetimi konularına yer verilmektedir.

HTML simgesi

Yazılım Yaşam Döngüsü

Doruk Fişek

Yaşam döngüsünün yönetimini kolaylaştıran araçlardan bahsedilen bu sunumda, Redmine İş / Proje Yönetim Sistemi, Gitlab Kaynak Kod Yönetimi, Jenkins Derleme Çiftliği / Sürekli Entegrasyon ve Sonar Kaynak Kod Analizi araçları incelenmektedir.

PDF simgesi

Linux Sistem Altyapı Araçları

Doruk Fişek

Linux sistem altyapı araçlarından bahsedilen bu sunumda; Bacula, Nagios, Zabbix, Graylog, OSSEC, Vault ve Jenkins’e yer verilmiştir.

HTML simgesi

Büyük Veri ve NoSQL Uygulamaları

Doruk Fişek

Artık yer gök veri. Her gün biz bunun parçası oluyoruz. İnternet kullanırken her tıklamamız, RFID ve sensörlerin ortamdan sürekli topladıkları, finansal veri ve daha niceleri…Düşen donanım maliyetleri nedeniyle bugün ihtiyaç duyduğumuz her veriyi saklayabiliyoruz. Bu miktarda veriyi geleneksel yöntem ve araçlarla saklayamıyor, bulamıyor ve işleyemiyoruz.Bu seminerde, büyük veriyi saklamak ve işlemek için yaygın kullanılan araçlar anlatılıyor.

HTML simgesi

WordPress Sunucu Güvenliği

Doruk Fişek

Dünyadaki CMS sitelerinin %67’si, tüm web sitelerinin %25’ini oluşturan WordPress ile web servisi işleten her Linux sistem yöneticisi karşılaşabiliyor. Seminerde, güvenliğinden şikayet edilen WordPress’in güvenliği için sistem düzeyinde alınabilecek önlemler ele alınıyor. Önlemlerin artıları ve eksileri, çeşitli mimarilerde kullanım alanları ve uygulanabilecek farklı çözümler anlatılıyor.

HTML simgesi

Apache Web Sunucusu

Doruk Fişek

Apache web sunucusu, web dünyasının tarihi ile yaşıt ve 20 yıla yakın bir süredir İnternet’in en yaygın kullanılan web sunucusu konumunda. Seminer sırasında Apache web sunucusunun kurulumu, ayarlanması, SSL ve PHP desteği eklenmesi, ters proxy olarak kullanımı, log imzalanması, birden fazla sitenin barındırılması gibi temel işlevleri anlatılıyor.

HTML simgesi

Kurum ve Şirketlerde Özgür Yazılım Kullanımı

Hakan Uygun

İNET-TR 2014 kapsamında yapılan bu sunumda, kurum ve şirketlerde özgür yazılım kullanımının ne gibi avantajlar sağlayacağı, nasıl kullanılabileceği, dikkat edilmesi gereken konular incelenmektedir./td>

HTML simgesi

Teknolojinin Kullanıcısı Değil, Sabihi Olun!

Hakan Uygun

İNET-TR 2014 kapsamında yapılan bu sunumda, teknoloji ve bilişim alanında çalışan kişi ve şirketlerin özgür yazılım kullanımının ne gibi avantajlar sağlayacağı, nasıl kullanılabileceği, dikkat edilmesi gereken konular incelenmektedir.

HTML simgesi

Özgür Yazılımların Sosyal Yapısı ve Proje Yönetimi

Hakan Uygun

Özgür yazılım kavramına, proje yönetimi ve özgür yazılım farkına yer verilmiştir.

HTML simgesi

CAS4 İle Tek Noktadan Farklı Uygulamalar İçin Doğrulama

Coşkun Gündüz

Jasig CAS4 (Central Authentication Service), farklı uygulamalara tek noktadan giriş işlemi yapılmasını sağlayan bir merkezi doğrulama servisidir. Uygulamanın çalışma mantığı, kurulum ve konfigürasyonu hakkında temel bilgiler paylaşılacak, örnek uygulamalardan tecrübeler aktarılacaktır.

PDF simgesi

Gitlab ile Web tabanlı Git Sunucusu Yönetimi

Aydın Doyak

Gitlab, web tabanlı bir git sunucusu olup, kullanıcılara git deposu yönetimi, kod paylaşımı ve sürüm takibi, sorun (issue) takibi, wiki gibi bir çok özelliğiyle, tek bir sunucu üzerinde geliştiricilere sürüm takip olanağı sunan özgür yazılım teknolojilerinden biridir. Uygulamanın çalışma şekli, kullanıcı doğrulaması, proje ve kullanıcı gruplama, git depolarının yönetimi, issue ve pull request isteklerinin nasıl yapıldığı hakkında temel bilgiler paylaşılacaktır.

PDF simgesi

Redis’in Yüksek Bulunur Çalıştırılması

Begüm Tuncer

Redis, özellikle web uygulamalarında yaygın kullanılan, gelişmiş bir key/value önbelleği ve veritabanıdır. Sunumda, Redis’in Sentinel, Haproxy, Twemproxy gibi araçlar kullanılarak nasıl yüksek bulunur kurulabileceği ve failover yapısı anlatılacak.

HTML simgesi

Graylog2’de Extractor İle Logların Ayrıştırılması

Oğuzhan Coşkun

Graylog2, bir log toplama ve analiz yazılımıdır. Extractor ise Graylog2’ye gelen logların parse edilerek, çeşitli tanımlı alanlara ayrılması ve o şekilde Graylog2 arşivinde saklanmasını sağlarlar. Böylece ayrılan alanlara göre log girdisi çok daha kolay incelenebilir ve aranabilir. Sunumda extractor’ların çalışma mantığı anlatılarak, extractor yazmak için kullanılabilecek yöntemlerden bahsedilerek, örnek bir extractor yazımı yapılacaktır.

PDF simgesi

MongoDB Servisinin Yönetimi ve Ölçeklenmesi

Doruk Fişek

MongoDB, günümüzün en yaygın doküman veritabanı servisleri arasında yer alıyor. Birçok yeni nesil İnternet servisi tarafından yoğun depolama için kullanılan MongoDB’nin Linux bir sistem üzerinde nasıl kurulup, çalıştırılacağı, tek bir sunucudan başlayarak çok sayıda sunucuya nasıl ölçekleneceği ve yoğun yüklerin nasıl kaldırılacağını inceleyeceğiz.

HTML simgesi

Jenkins ile Geliştirici-Sunucu Entegrasyonu

Doruk Fişek

Geliştiricilerin sunucu sistemleri üzerinde çeşitli işlemler yapmaları genel bir karın ağrısı olmuştur. Bazen geliştiriciler için sunucu sistemleri Linux komut satırı ve yer yer karmaşık gözükebilecek yapısı ile korkulu rüya olurken, bazen de sistem yöneticilerinin yetkilendirme ve erişim kısıtlamaları nedeniyle istediklerine ulaşamakta zorlanıyorlar. Jenkins, sunduğu web arayüzü, yetkilendirme sistemi ve çok özelleştirilebilir yapısı ile hem geliştiricilerin web arayüzünden istedikleri işlemleri kolayca yapmalarını, hem de sistem yöneticilerinin de geliştiriciler için belirledikleri işlemler dışında bir iş yapamamalarını sağlıyor. Bu oturumda Jenkins’in genel özellikleri ve geliştiricilerin sunucuyu rahatça kullanabilmeleri için çeşitli kullanım senaryolarından örnekleniyor.

HTML simgesi

Drupal’in GIT Sürüm Takibi ile Geliştirilmesi

Umuthan Uyan

Drupal web siteleri için yaygın tercih edilen, üzerine birçok kişinin gerek tema gerek modül geliştirdiği gerekse de kendi uygulamasına göre özelleştirdiği bir içerik yönetim sistemi. Bu oturumda Drupal’ın GIT sürüm takip sistemi ile nasıl geliştirilebileceği, karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümleri ele alınıyor.

HTML simgesi

Java ile Twitter Uygulamaları

H. Coşkun Gündüz

Twitter4J ve java-twitter araçlarıyla, Java dilinde Twitter API’si kullanan uygulamalar yazma konusunda temel bilgiler paylaşılacaktır.

PDF simgesi

PHP’de mysql_* Fonksiyonlarının Dezavantajları ve Alternatifleri

Adil İlhan

PHP 5.5.0’da önerilmemeye başlanacak ve gelecekte de tamamen kaldırılacak olan mysql_* (mysql_connect, mysql_query vb.) fonksiyonlarının dezavantajları ve bu fonksiyonların alternatiflerinden bahsedilmiştir.

PDF simgesi

Sistemde Güvenlik Açıkları ile Yaşamak

Doruk Fişek

Güvenlik açığı olduğunu bildiğiniz uygulamaları sunucularda koşturmaya ve kullanmaya devam etmek zorunda olmayı ve bu durumla başa çıkılması anlatılıyor.

HTML simgesi

Alfresco İle Evrak Süreç Yönetimi

Hakan Uygun

Alfresco, açık kaynak kodlu, birçok dosya biçemini destekleyen bir doküman yönetim sistemidir. Bir kurumda doküman yönetim sistemlerinin kullanımı, kurumun kaynaklarının verimli ve akılcı yönetilmesine yardımcı olur, orta vadede üretim artışını sağlar. Seminerde, belge yönetim sisteminin ne olduğu, belge yönetim sistemi ihtiyaçları, arama ve dil motorlarından bahsedilmiştir.

HTML simgesi

Java Uygulama Sunucuları

Hakan Uygun

Seminerde java web teknolojilerine giriş, java uygulama sunucuları ve özgür yazılım sunucuları konu başlıkları işlenmiştir.

HTML simgesi

Spreecommerce ile E-Ticaret Sitesi

Umuthan Uyan

Seminerde Rails ile geliştirilen e-ticaret uygulaması olan Spreecommerce’ün kurulumu, kullanımı, eklentileri ve özelleştirilmesi hakkında bilgi verilecektir.

HTML simgesi

Redmine için Eklenti Geliştirme

Onur Küçük

Redmine tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir proje yönetimi ve hata takip sistemidir. Ruby on Rails ile hazırlanan ve bir özgür yazılım olan Redmine’a çeşitli eklentilerle pek çok özellik eklenebilmektedir. Bu seminerde Redmine ve RoR altyapıları kullanarak Redmine eklentilerinin nasıl geliştirildiği kod örnekleri ile anlatılacaktır.

HTML simgesi

RVM ile Ruby’de Sürüm Yönetimi

Samed Beyribey

RVM (Ruby Version Manager) ile aynı makinede birden fazla Ruby sürümü ile çalışmanın kolaylıkları ve getirilerini anlatacağım sunumda, RVM kurulumu, püf noktaları ve RVM ince ayarlarına değineceğim. Sunum sırasında, RVM temel komutları, RVM gemsetler, rvmrc gibi konuların üzerinde duracağım.

HTML simgesi

Kelebek ile Web Uygulamaları İçin İnce İstemci

Doruk Fişek

Oturumda Thinstation’ı temel alarak oluşturduğumuz Kelebek İnce İstemci Dağıtımı’nın web uygulamaları için kullanımını gösteriyoruz. Sadece web uygulamalarının kullanıldığı bir kurum için yönetilebilir ve maliyet-etkin bir yöntem sunan ince istemcilerin web kiosklarına dönüştürülmesinden bahsediyoruz.

HTML simgesi

Ruby/Rails’de Exception Kullanımı

Erek Göktürk

Ruby’nin bir betik dili ve Rails’in bir web altyapısı olması nedeniyle olsa gerek, hata yönetimi için önemli bir teknik olan “Exception” kullanımı programcılar tarafından fazla benimsenmiş gözükmektedir. Bu seminerde Ruby ve Rails üzerinden, Exception kullanımı yardımıyla kodun daha temiz bir görünüme kavuşturulması ve hataların programın içinde yakalanarak işlenmesi konusu anlatılacaktır.

PDF simgesi

Graylog ile Web Uygulama Hata Kayıtlarının İzlenmesi

Doruk Fişek

Web geliştiricilerinin önemli sorunlarından biri, uygulamalarının çalıştığı canlı sunucu sistemlerindeki olası hata kayıtlarına kolayca ulaşabilmek ve inceleyebilmektir. Graylog, sunduğu web arayüzü, merkezi log yönetimi, kullanıcı yetkilendirme sistemi ve güçlü altyapısıyla geliştiricileri uygulamalarını gerçek zamanlı ve geriye dönük olarak detaylı inceleme fırsatı sunuyor.

HTML simgesi

Arquillian Java Test Platformu

Hakan Uygun

Arquillian Java sunucu uygulamaları bütünleştirme ve fonksiyon testleri için yepyeni bir yol sunuyor. Artık mock nesnelere, sunucu hayat döngüsü yönetim derdine son, doğrudan doğruya gerçek kod üzerinden test yazıyoruz.

HTML simgesi

Al Ruby’i Vur Python’a

Erek Göktürk & Onur Küçük

Programcılar yazdıkları dil ile zaman içinde bir gönül bağı geliştirirler. Bu güçlü bağ, farklı dillerde program yazan yıllanmış programcıların kendi aralarındaki konuşmalarında sık sık dile gelen “benim dilim seninkini döver” benzeri derin gözlemler halinde tezahür eder. Boks eldivenleri olmadan yapılacak bu karşılaşmada (pardon seminerde) Erek ve Onur Ruby ve Python dillerinin sevilen (ve sevilmeyen) özelliklerinden karşılaştırmalı olarak bahsediyorlar.

PDF simgesi

Liquibase ile Veri Tabanı Değişiklik Yönetimi

A. Deniz Korkmaz

Liquibase veritabanında yapılan değişiklikleri izleme, yönetme ve uygulama amacıyla ortaya çıkmış veritabanı bağımsız bir kütüphanedir. Çalışma prensibi: Bütün veritabanı değişiklikleri kolayca anlaşılacak bir biçimde XML dosyasına yazılır, -böylece kolayca takip edilebilir – ve değişiklikler uygulanır. Sonrasında da sürüm takip sistemine eklenir. Seminer boyunca Liquibase’in ne olduğu, ne amaçla kullanıldığı ve genel çalışma prensipleri örneklerle anlatılacaktır.

PDF simgesi

Redmine iş takip sistemi ile şirket yönetimi

Erek Göktürk

Redmine iş takip sistemi, bir KOBİ için hem yönetimsel işlerin takibi, hem de proje, üretim ve müşteri ilişkileri amaçlı kullanılabilir. Belli konulara özelleşmiş yazılımlardan eksik yönleri elbette bulunsa da, şirket işlerini sadece bir iş takip sistemi kullanarak entegre bir şekilde takip edebilmek Redmine’ı kullanmak için iyi bir neden olabilir.

HTML simgesi

Sunucudan Sunucuya Nakliyat A.Ş.

Doruk Fişek

Uygulamaların zaman içerisinde bir sunucudan diğerine çeşitli nedenlerle mutlaka taşınması gerekir. Daha güçlü bir makineye geçiş, dağıtım değişikliği, rootkit, donanım arızası, eski istemcinin pislediği sistemden kurtulmak ve daha nice nedenler bizi kurulu düzenimizi bozmaya, yeni ufuklara yelken açmaya zorlar. Canlı bir servisi aksamadan taşıma sırasında dikkat edilmesi gereken konuları ve geçiş sırasında yapılması gereken işlemleri bu oturumda ele alacağız.

PDF simgesi

Linux Açılış Süreci

Onur Küçük

Linux’ta bilgisayarın düğmesine bastıktan sonra kullanıcının önüne masaüstü ortamı gelene kadar neler olduğunun anlatıldığı seminerde; BIOS, GRUB, initramfs, temel init sistemi, servisler, X, masaüstü ortamı aşamalarından bahsediliyor.

HTML simgesi

MariaDB vs MySQL Karşılaştırması

Doruk Fişek

MySQL, özellikle web uygulamalarında yaygın olarak kullanılan özgür bir veritabanı sunucusu. MySQL’den türeyen veritabanı sunucuları, onlardan en popüleri MariaDB ve MariaDB ile MySQL arasındaki farklar inceleniyor.

HTML simgesi

Redmine Proje Yönetim Sistemi

Adil G. Akbaş

Redmine, web tabanlı bir proje yönetimi ve iş/hata takip sistemidir. Çoklu proje desteği, modüler ve özelleştirilebilir yapısı sayesinde birden fazla projenin her birinin kendine özel bileşenlerle sürdürülmesi ve yönetilmesini kolaylaştırır. Seminerde Redmine’ın sunduğu bu özelliklere değinilerek kullanıcı ve yönetici arayüzleri tanıtılacaktır.

HTML simgesi

Sunucu Ayarlarının Sürümlendirilmesi

Doruk Fişek

Tıpkı yazılımlar gibi, sunucu sistemleri de yaşayan ve gelişen varlıklar. Ayarlarda da zaman içinde ihtiyaç üzerine değişiklikler ve geliştirmeler yapılıyor, birden fazla sistem yöneticisi aynı sunucu üzerinde çalışıyor. Sunucu ayarlarını sürümlendirmek, özellikle sistem üzerinde yapılan değişiklikleri ilgili herkeisn takip edilebilmesi ve sistemde yapılan değişikliklerde eski bir sürüme geri dönebilmek açısından önemli bir araç. Kısa bildiride bu yöntemin kullanım alanları, çalışma mantığı ve uygulamalarından bahsediliyor.

HTML simgesi

ThinStation ile Linux İnce İstemciler

Samed Beyribey

Seminer süresince ThinStation dağıtımı ile çeşitli yapılandırma senaryolarına (RDP, VNC, NX vb.) uygun ince istemci yönetimi anlatılacaktır. Bununla birlikte Linux ince istemci dünyasındaki son gelişmeler ve kullanılan anahtar teknolojiler hakkında detaylı bilgi verilecektir.

HTML simgesi

MariaDB/MySQL Veritabanı Sunucusu

Doruk Fişek

MySQL, özellikle web uygulamalarında yaygın olarak kullanılan özgür bir veritabanı sunucusu. Seminerde MySQL’in genel özellikleri, tablo tipleri, kullanıcı yetkilendirmesi, sistem kayıtları, yedekleme, replikasyon, güvenlik/performans önerileri, MariaDB başta olmak üzere MySQL’den türeyen veritabanı sunucuları ve daha birçok yönü alınıyor.

HTML simgesi

Yazılım Geliştirirken Hazıra Konmak

Hakan Uygun

Yeni bir yazılım projesine başlarken özgür yazılımlar nasıl, ne zaman kullanılabilir? Taban alınabilecek uygulamalar, uygulama çatıları, kütüphaneler, araçlar nasıl seçilir? Yazılım geliştirme sürecinizi nasıl daha hızlı, daha güvenli hale getirebilirsiniz? Bu seminerde bu soruların cevaplarını arayacağız.

HTML simgesi

Git Sürüm Takip Sistemi

Ömer Özkan

Yazılım projelerinde sürüm takip/kontrol sistemi (VCS) araçları olmazsa olmaz araçlardır. En popüler sürüm takip sistemlerinden biri olan GIT ile nasıl sürüm takip yapıldığını, dağıtık yapısı, geliştiricilerin kendi yerellerinde de commit yapabilmesi, en sık kullanılan komutları, karşılaşılan bazı problemlerin çözümleri, Gitlab konuları anlatılacaktır.

PDF simgesi

Bacula Yedekleme Sistemi

Samed Beyribey

Bacula sistemlerin yedeklenmesi konusunda özgür yazılım dünyasında en popüler yazılımlardan biridir. Seminer süresince Bacula’nın bileşenleri, yedek katalogları, yedekleme stratejileri ve yedeklerden nasıl dönülebileceği konuları anlatılacaktır.

PDF simgesi

Doğru İş için Doğru Web Teknolojisi

Hakan Uygun

Gelişen teknoloji ile beraber, web uygulamalarını destekleyen birçok yardımcı servis oluştu. Memcached, Couchbase, Redis, MongoDB, RabbitMQ, ElasticSearch, Solr, Hadoop gibi araçların hangi mimaride nasıl konulandırılacağı, ne amaçla, ne zaman kullanmanın en verimli olduğu tartışılıyor.

PDF simgesi

Sakai Eğitim Yönetim Sistemi

Hakan Uygun

Seminer kapsamında Sakai’nin diğer eğitim yönetim sistemlerinden farkı, kurulum ve kullanım yetenekleri, entegrasyon olanakları anlatılacaktır.

HTML simgesi

DITA ve SCORM ile Elektronik Eğitim İçeriği

Hakan Uygun

Günümüzde bilgiye erişim çok kolaylaştı. Öte yandan sürekli artan bilgi yığını içinden doğru bilgiyi, doğru kişiye ulaştırmak da güçleşti. Bilgiyi farklı biçemlerde sunabilmenin, farklı kaynaklardan alınan bilgilerin bir araya getirilmesinin önemi arttı. Bunun için üretilen bilgilerin sunulması için farklı stratejiler geliştirildi. DITA belge üretmek için kullanılan OASIS standardı olan XML tabanlı bir biçemdir. Modüler yapısı ve araç seti ile belge üretimini oldukça kolaylaştırır. DITA standardındaki içerik dosyalarından araç seti ile tek kaynaktan farklı türde (ODT, PDF, SCORM gibi) çıktılar alınabilir. SCORM öğrenme yönetim sistemlerinde kullanılan bir paketleme standardıdır. Öğrenme yönetim sistemlerinde kullanılacak materyallerin doğru çalışabilmesi için SCORM standardına uygun paketlenmesi gerekir. Bildiride DITA, Scorm standartları ve kullanım faydaları tanıtılacak, bu standartların kullanımı için yöntem önerisinde bulunulacaktır.

HTML simgesi

HylaFAX Merkezi Faks Sunucusu

Doruk Fişek

HylaFAX merkezi bir faks sunucu altyapısı sağlayarak, faks iletişimini kurumsallaştırır. Kurumların tüm fakslarının bilgisayar üzerinden takip edilebilir hale gelmesini sağlar. Yetkisi olan her çalışan ister ofisten ister dışarıdan, faksları geldikleri anda kolaylıkla inceleyebilir ve faks gönderebilir. Dijital bir faks arşivi oluşturarak, faks alım/gönderimlerine ilişkin geçmişe dönük olarak arama ve inceleme yapılmasına olanak tanır. Seminerde, HylaFAX’ın bir Linux sunucu üzerine kurulumu ve ayarlanmasından bahsedilecektir.

HTML simgesi

Redmine ile Proje Yönetimi

Hakan Uygun

Seminer kapsamında genel proje yönetim metodları, proje takibi ile ilgili problemler ve bunların çözümünde Redmine Proje Yönetim aracının kullanımı anlatılacaktır.

HTML simgesi

Özgür Yazılım Belge ve Süreç Yönetim Sistemleri

Samed Beyribey

Belge yönetim sistemlerinin kullanımı, kaynakların verimli ve akılcı yönetilmesine yardımcı olur, orta vadede üretim artışını sağlar. Üretilen bilgiler merkezi olarak belgelenir, saklanır. Belgelerin süreç takibi yapılabilir. Belge yönetim sistemlerinde kullanıcı yetkilendirilmesi tanımlanabilir. Web tabanlı belge yönetim sistemlerinin en önemli yararı, internet erişiminin olduğu her yerden kolaylıkla ulaşılabilmesidir. Dolayısıyla bir belgeye ihtiyaç duyulduğunda ofis ya da ev bilgisayarına erişme zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Özgür yazılım belge ve süreç yönetim sistemleri bigi ve belgelerin şeffaf bir ortamda saklanmasını sağlar. Dolayısıyla veri güvenliği açısından önemli katkılar sağlar. OpenKM, Alfresco, Knowledgetree, Nuxeo gibi sistemler, bahsedilen özelliklere sahiptir. Birbirlerine göre farklı altyapılar ve farklı özelliklere de sahiptir. Bildiride özgür belge yönetim sistemleri, bu süreçlerin işleyişi ve özgür yazılım araçları ile en az kapalı kaynak kodlu ürünler kalitesinde, birçok konuda daha üst düzeyde hizmet verilebileceği gösterilecektir.

HTML simgesi

Özgür Yazılım Uzaktan Eğitim Sistemleri

Merve Yalçın & Adil G. Akbaş

Öğrenme yaşam boyu devam eden bir olgudur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğitim anlayışında da değişimler meydana gelmiştir. Artık öğrenme geleneksel sınıf anlayışının ötesine geçmiş, zamandan ve mekandan bağımsız hale gelmiştir. Önceden mektupla, televizyonla yapılan uzaktan eğitim çalışmaları günümüzde çok daha yeni teknolojilerle yaygınlaşmaya devam etmektedir. Uzaktan eğitim sistemleri ciddi kaynak gerektirir. Açık kaynak kodlu yazılımlarla uzaktan eğitim sistemlerinin maliyeti azaltılabilir; istenildiği takdirde kodlarına müdahale edilip özelleştirilebilir. Moodle, Sakai gibi öğrenme yönetim sistemleri yanında OpenMeeting, Big Blue Button, WebHuddle, Elgg gibi uygulamalar da uzaktan eğitim sisteminin parçaları olabilirler. Big Blue Button, WebHuddle, OpenMeeting ile görüntülü konferans yapılabilir; Elgg ile öğrenciler sosyal paylaşımda bulunabilirler. Bildiride e-sınav, e-kitap gibi uzaktan eğitim sistemleri bileşenleri ve bunlara ilişkin özgür yazılım araçları ile en az kapalı kaynak kodlu ürünler kalitesinde, birçok konuda daha üst düzeyde hizmet verilebileceği gösterilecektir.

HTML simgesi

Özgür Yazılım Eğitim Yönetim Sistemleri

Merve Yalçın & Adil G. Akbaş

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte öğrenme ortamlarının güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Eğitim Yönetim Sistemleri, bireylerin bilgiye erişimini kolaylaştırmak, işbirlikli çalışma ortamı yaratmak, bilgi paylaşımını artırmak, bireysel farklılıkların göz önüne alınacağı bir öğrenme ortamı yaratmak amaçlarına hizmet eder. Web tabanlı eğitim yönetim sistemleri, uzaktan eğitimin bir parçası olarak kullanıldığı gibi örgün eğitimde de kullanımı yaygınlaşmıştır. Özellikle devlet okullarının kısıtlı imkanları göz önüne alındığında özgür eğitim yönetim sistemleri, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya katkıda bulunacaktır. Türkiye’de birçok üniversitede Moodle, Sakai gibi eğitim yönetim sistemleri derslerde kullanılmaktadır. Bu sistemlerle ders ve ödev takibi yapılabilir; tartışma ortamları yaratılabilir; öğrencilerin dersle ilgili günlük tutmaları sağlanabilir. Bildiride özgür eğitim yönetim sistemleri ve özgür yazılım araçları ile en az kapalı kaynak kodlu ürünler kalitesinde, birçok konuda daha üst düzeyde hizmet verilebileceği gösterilecektir.

HTML simgesi

Koha ile Kütüphane Otomasyonu

Samed Beyribey

Koha özgür yazılım ürünü bir kütüphane otomasyon sistemidir. Koha kullanarak üniversite/kurum kütüphanenizdeki materyali kataloglayabilir, ödünç verme, üye yönetimi, satınalma yönetimi ve benzer birçok özellikten yararlanabilirsiniz. Seminer süresince Koha kullanıcı arayüzü (OPAC), kütüphaneci arayüzü (OPAC-Staff), MARC çatısı (framework) hakkında verilecek genel bilgilerin yanı sıra Koha sürümleri hakkında bilgiler ve Koha’nın altyapı için kullandığı teknolojilere yer veriliyor.

HTML simgesi

LibreOffice Ofis Yazılımı

Merve Yalçın & Adil G. Akbaş

LibreOffice, tüm dünyada en yaygın kullanılan ve öncülü OpenOffice.org’un tüm gelişmiş özelliklerini sürdüren bir özgür ofis uygulamaları paketi. GNU/Linux, Windows ve Mac OS işletim sistemlerinde sorunsuzca kullanılabilen LibreOffice, hiçbir lisans ya da kullanım ücreti ödenmeden İnternet’ten özgürce indirilerek kurulabiliyor, kullanılabiliyor ve çoğaltılabiliyor. Seminerde, LibreOffice’in kısa tarihçesi ve avantajları anlatılacak. LibreOffice paketinde yer alan kelime işlemci uygulaması (Writer), hesap tablosu uygulaması (Calc) ve sunum uygulamasının (Impress) genel özelliklerinden bahsedilecektir.

HTML simgesi

Kurumlarda Özgür Yazılım Kullanımı

Hakan Uygun

HTML simgesi

Enine Boyuna Pardus

Recep Kırmızı

PDF simgesi

Özgür Yazılım Dünyasında İş Olanakları

Doruk Fişek

Hem bilişim sektöründe çalışmayı düşünen öğrencilere, hem de öğrencilerini bu alan yönlendirmek isteyen öğretim görevlilerine yönelik bu seminerde, Linux ve özgür yazılım teknolojileri üzerine piyasada hangi dallarda çalışıldığından bahsedilerek, çalışma yaşamına ilişkin çeşitli ipuçları verilecek.

HTML simgesi

Linux nedir? Yenir mi?

Doruk Fişek

Bilgisayar sektörünün yükselen yıldızı Linux işletim sistemi ve çeşitli özgür yazılımların ismi her geçen gün daha fazla duyuluyor. Bu yazılımların getirdiği farklı yaklaşımlar, kullanım alanları, avantajları ve farklarının anlatıldığı, Linux ve özgür yazılımlarla ilgili aklınıza gelen her tür soruya yanıt bulabileceğiniz bir seminer sizleri bekliyor.

HTML simgesi

Pardus Kurumsal 2 Uygulamaları

Merve Yalçın

PDF simgesi

Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar

Volkan Uygun

PDF simgesi

HTML 5

Erek Göktürk

HTML5, web uygulamalarının temel teknolojilerinden olan HTML içerik ifade dilinin standartlaştırılmakta olan yeni sürümüdür. Bu sunumda HTML5 ile gelen yenilikler, ve tarayıcıların bugünkü destekleme durumu gibi bilgiler paylaşılıyor.

PDF simgesi

Ruby on Rails

Erek Göktürk

Ruby on Rails, son yıllarda ABD ve diğer ülkelerde özellikle web uygulaması temelli kur-başlat (startup) şirketleri tarafından yoğun olarak kullanılan bir uygulama geliştirme çerçevesidir. Bu sunumda Ruby on Rails ile ilgili genel bilgilere yer veriliyor, ve öğrenmeye devam etmek isteyenler için çeşitli kaynaklara nasıl ulaşabilecekleri anlatılıyor.

PDF simgesi

DITA ile Uygulama Belgeleri Hazırlamak

Adil G. Akbaş

DITA (Darwin Information Typing Architecture), tüm dünyada kabul gören ve gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan bir dökümantasyon standardı. DITA standardında hazırlanan dosyalardan kolaylıkla PDF, ODT, XHTML, HTMLHelp, EPUB, EclipseHelp gibi biçemlerde çıktılar üretilebiliyor. Sunumda DITA hakkında giriş seviyesinde bilgi verilerek çeşitli örnekler gösterilecek.

PDF simgesi

Web Sunucularında Uygulama Koşturulması

Doruk Fişek

Web uygulamalarının servis verebilmesi için çeşitli sunucu sistemlerinde çalışabilmesi gerekiyor, bu da genellikle hem kurulum hem güncelleme aşamasında sunucu yöneticileri ile web geliştiricilerini karşı karşıya getiriyor. Web geliştiricileri uygulamanın beklendiği gibi çalışması için geliştirme ortamlarının aynen sunucularda bulunmasını beklerken, sunucu yöneticileri sunucunun genel güvenliğini ve kararlılığını ön planda tutuyor. Seminerde bu alanda yaşanan ikilemler, uygulanan çözüm yöntemlerinin artıları ve eksileri değerlendiriliyor.

PDF simgesi

Özgür Yazılım Öğrencilere Ne Katar?

Hakan Uygun

HTML simgesi

Tekir Ön Muhasebe Yazılımı

Merve Yalçın & A. Deniz Korkmaz

Tekir ticari otomasyon ve ön muhasebe işlemlerinin yapılmasına olanak tanıyan özgür bir yazılımdır. Sunum boyunca tekir hakkında tanıtıcı bilgiler, kullanılan teknolojiler, sistem gereksinimleri kısaca ihtiyaç duyduğu altyapılardan bahsedilecektir.

PDF simgesi

Java EE 6 Teknolojileri

Hakan Uygun

Bu sunum Java EE 6 ile kurumsal web uygulamaları geliştirme konusunda temel teknolojiler ( JSF, JPA, EJB, CDI v.b. ) nelerdir, bir arada nasıl kullanılırlar, geliştirme araç ve yöntemleri nelerdir gibi konuları kapsamaktadır.

HTML simgesi

Sitenizi WordPress’e Nasıl Göç Ettirebilirsiniz?

Recep Kırmızı

Bir WordPress teması oluşturmak için ihtiyaç duyulan dosyaların işlenmesiyle başlayacak olan sunum, farklı WordPress temalarından nasıl alt temalar oluşturulabileceğinin anlatımıyla devam edecek. Web sitenizde kullanmakta olduğunuz WordPress yapısında olmayan temaların nasıl WordPress temasına dönüştürülebileceği gösterilerek WordPress’e göç konusu detaylarıyla ele alınacak.

PDF simgesi

Web için Veri Dönüştürme (ETL)

Volkan Uygun

Web uygulamalarında kullanıcıya sunuculacak verilerin site amacına uygun olarak hazırlanması için kullanılabilecek araçların tanıtılması. Farklı kaynaklardan (veritabanı, csv, xml vb.) sağlanacak verilerin benzer veri biçimlerine çevrilmesi, ilişkilendirilmesi ve hedef uygulama için kullanılır hale getirilmesinde özgür yazılım ürünlerinden Pentaho Kettle ve Datastudio Aqua SQL araçlarının kullanımı gösterilecek, örnekler sunulacak.

PDF simgesi

OpenKM Doküman Yönetim Sistemi

Samed Beyribey

OpenKM Java ile yazılmış web tabanlı bir doküman yönetim sistemidir. Sunduğu olanaklar ile kurum içi doküman kargaşasına bir son verip tek bir merkezden ortak çalışmayı mümkün kılmaktadır. Seminer süresince, OpenKM kurulumu, yapılandırması ve temel örnekler anlatılacak.

HTML simgesi

Hibernate OMG ile NoSQL Veritabanlarına Erişim

Hakan Uygun

Seminerimizin konusu JPA (Java Persistence API) yöntemleri ile NoSQL veri tabanlarına (MongoDB, Infinispan) bağlanma aracı olan Hibernate OMG (Object/Grid Mapping) kütüphanesi. İlişkisel veritabanları ile çalışan JPA uygulamalarının en az emekle nasıl NoSQL veritabanlarında çalışır hale getirilebileceği anlatılıyor. NoSQL veritabanlarında veri işlemekle ilişkisel veritabanlarında veri işlemek arasındaki farklara değinilirken, nesneye yönelik programlamanın ilişkisel veritabanlarında veri saklamakla uyumsuzluğuna dikkat çekiliyor.

HTML simgesi

Kettle ile NoSQL ETL İşlemleri

Umuthan Uyan

NoSQL sistemlerinden amacına uygun kullanıldıkları zaman yüksek verim alınabiliyor. O nedenle çoğunlukla birden fazla NoSQL veritabanını beraber çalıştırma ya da ilişkisel bir veritabanı ile beraber çalıştırılma yöntemine gidilebiliyor. Bu seminerde, düzenli olarak ETL (Extract, Transform, Load) adı verilen uygulamalar arası veri dönüşüm işlemlerinin Kettle (Pentaho Data Integration) aracı ile NoSQL (Hadoop, MongoDB, Cassandra) veritabanlarında nasıl yapılabildiği anlatılacak.

HTML simgesi

Kamu İhale Şartnameleri ve Özgür Yazılımlar Arasındaki Uyum(suzluk)lar

Erek Göktürk

Bu seminerde, kamu ihalelerinde ortaya konan şartnamelerin özgür yazılımlar ile uyumlu ve uyumsuz olduğu noktalardan örnekler verilerek, kamu ihaleleri için özgür yazılım temelli çözümler geliştirilmesinin önünü açmak için yapılması gereken çalışmalar hakkında fikirler sunulacaktır. Seminerin amacı o veya bu kurumu yermek değil, özgür yazılım temelli çözümlerin kamuya ekonomik ve toplumsal faydaları olduğu varsayımından yola çıkarak özgür yazılımların kamu projelerinde kullanımının arttırılması için farkındalık yaratmaktır.

HTML simgesi

Linux Masaüstü Dünyası

Samed Beyribey

Linux masaüstü dünyası semineri süresince Linux üzerinde kullanılabilecek masaüstü ortamları ile ilgili genel bilgiler, gündelik uygulamaların Linux masaüstündeki karşılıkları, çokluortam uygulamaları, ofis uygulamaları, internet uygulamaları ve grafik uygulamalarını baz alarak bir bilişim okuryazarının Linux ile gündelik işlemlerini nasıl yapabileceği konularına yer verilecektir.

HTML simgesi

LibreOffice Eğitim Sunumları

LibreOffice’e Giriş

LibreOffice Hakkında

HTML simgesi

LibreOffice Kurulumu

HTML simgesi

Dosya Yönetimi

HTML simgesi

LibreOffice Menüler

HTML simgesi

LibreOffice Araç Çubukları

HTML simgesi

LibreOffice’te Stiller ve Şablonlar

HTML simgesi

Writer (Metin Belgesi)

Writer’a Giriş

HTML simgesi

Metin İşlemleri

HTML simgesi

Paragraf İşlemleri ve Tablolar

HTML simgesi

Sayfa Özellikleri

HTML simgesi

Görsel Materyallerle Çalışma

HTML simgesi

Şablon Oluşturma

HTML simgesi

Biçemlerle Çalışma

HTML simgesi

Dizin Kaynakça İçindekiler

HTML simgesi

Yazdırma Seçenekleri

HTML simgesi

Calc (Hesap Tablosu)

Calc’a Giriş

HTML simgesi

Satır ve Sütun İşlemleri

HTML simgesi

Hücre Biçimlendirmesi

HTML simgesi

Veri İşlemleri

HTML simgesi

Veri Paylaşımı

HTML simgesi

Formüller ve Fonksiyonlar

HTML simgesi

Grafikler

HTML simgesi

Yazdırma Seçenekleri

HTML simgesi

Impress (Sunum)

Impress’e Giriş

HTML simgesi

Çalışma Alanları

HTML simgesi

Sunuyu Biçimlendirme

HTML simgesi

Slayt Gösterisinin Düzenlenmesi

HTML simgesi

Asıl Slayt İle Çalışma

HTML simgesi