Slayt Gösterisini Düzenlemek
Slayt Gösterisini Başlatmak
Impress uygulamasında slayt gösterisini başlatmak için üç farklı yol izlenebilir.
- Menüden Slayt Gösterisi >> Slayt Gösterisi seçeneği seçilebilir.
- Klavyeden F5 tuşuna basarak slayt gösterisi başlatılabilir.
- Sunum araç çubuğunda yer alan Slayt Gösterisi düğmesi kullanılabilir.
Slayt gösterisi başlatıldığı sırada sunumdaki slaytlar arasında hangi slayt seçili durumdaysa, slayt gösterisi o slayttan itibaren başlatılır.
Slayt geçişi için otomatik zaman tanımlaması yapılmadığı sürece, öntanımlı olarak slayt geçişlerinin elle yapılması gerekir.
- Slayt gösterisi sırasında bir sonraki slayta geçmek için farenin sol tuşu kullanılabilir. Klavyeden de Enter, boşluk, Page Down(sayfa sonu), sağ ok ya da aşağı ok tuşlarından biri ile bir sonraki slayta geçilebilir.
- Bir önceki slayta dönmek için klavyedeki Page Up(sayfa başı), sol ok ya da yukarı ok tuşlarından biri kullanılabilir.
- Her iki yönden birine gitmek için kullanılabilecek bir başka yöntem ise, slayt gösterisi sırasında sağ fare tuşuna tıklamaktır. Açılacak olan menüdeki Önceki ve Sonraki seçenekleriyle bir önceki ya da bir sonraki slayta geçilebileceği gibi, Slayta git seçeneği ile slayt numarası seçilerek belirli bir slayta atlanabilir.
Slayt Gösterisini Bitirmek
Slayt gösterisini tüm slaytlar bittikten sonra kapatmak mümkün olduğu gibi, gösterimin ortasında da sonlandırılabilir.
- Slayt gösterisi sırasında gösterimi bitirmenin en kısa yolu, klavyedeki Esc tuşunu kullanmaktır. Bu tuşa basıldığında slayt gösterisi sonlandırılır ve normal görünüme dönülür.
- Sağ fare tuşu tıklanarak açılan menüden Gösteriyi Bitir seçeneği ile de slayt gösterisi bitirilebilir.
- Slayt gösterisi tamamlandıktan sonra ise, gösterinin bitirilebileceğine dair bir uyarı ekranı görüntülenir. Bu ekrana gelindiğinde sol fare tuşuna tıklanarak ya da klavyeden herhangi bir tuşa basarak slayt gösterisi bitirilebilir.
Tüm slaytlar gösterilmeden slayt gösterisi sonlandırılıp normal görünüme dönülmüşse, slayt gösterisi tekrar başlatıldığında en son kalınan slayttan itibaren görüntülemeye başlayacaktır.
Bir sunum dosyasının sunulması sırasında, hazırlanmış olan bazı slaytların gösterilmemesi, atlanması istenebilir. Sunumun süresini kısaltmak, ya da güncelliğini kaybeden bir slaytı göstermemek için slaytlar gizlenerek slayt gösterisi sırasında gösterilmeleri engellenebilir.
- Ekranın sol tarafındaki Slaytlar alanında gizlenmek istenen slayt seçili durumdayken, menüden Slayt Gösterisi >> Slaytı Gizle yoluyla slayt gizlenebilir.
- Gizlenmek istenen slaytın üzerine farenin sağ tuşuyla tıklanarak açılacak menüden Slaytı Gizle seçeneği seçilebilir.
- Gizlenen slaytlar slayt gösterimi sırasında atlanarak bir sonraki slayt gösterilecektir.
Gizlenmiş bir slaytı tekrar gösterilir hale getirmek istendiğinde, gizlemek için takip edilen yollar takip edilerek Slaytı Göster seçeneğiyle slayt tekrar görünür hale getirilir.
Özel Slayt Gösterisi Oluşturmak
- Slayt gösterisi, herhangi bir özelleştirme yapılmadan başlatıldığında, slaytların sunum dosyasındaki sıralamasına göre ilerler. İlk slayttan başlanarak son slayta doğru tüm slaytlar dosyadaki sıralarına göre gösterilir, varsa gizli slaytlar atlanır.
- Bir sunumdaki slaytları orijinal sıralamalarından farklı olarak göstermek istenebilir. Bu durum tek seferlik gerekli olabileceği gibi, hazırlanmış bir sunumun farklı senaryolara göre farklı slayt gösterim sıralamaları olabilir. Bu durumda her seferinde slayt sıralamasını değiştirmekle uğraşmak yerine, özel slayt gösterisi hazırlamak işi kolaylaştırır.
- Özel slayt gösterisi hazırlamak için, menüden Slayt Gösterisi >> Özel Slayt Gösterisi yolu takip edilir.
Özel Slayt Gösterisi Oluşturmak [2]
- Yeni bir özel slayt gösterisi tanımlamak için, Özel Slayt Gösterimi penceresindeki Yeni düğmesine tıklanır.
- Açılacak olan Özel Slayt Gösterisi Tanımla penceresinde, oluşturulmak istenen özel slayt gösteriminde yer alması eklenen slaytlar seçilerek eklenir. Özel slayt gösterimine hazırlanma amacına uygun bir ad verilebilir.
- Daha sonra Tamam düğmesine tıklanarak pencere kapatılır. Oluşturulan özel slayt gösterisinin seçenekler arasına eklendiği görülecektir.
Özel Slayt Gösterisi Oluşturmak [3]
- Özel Slayt Gösterisi penceresinde iken Başlat düğmesi kullanılarak, oluşturulan özel slayt gösterisi görüntülenebilir. Düzenle düğmesi aracılığıyla hazırlanmış olan özel slayt gösterisinde düzenlemeler yapılabilir.
- "Özel Slayt Gösterisi Kullan" seçeneği seçili duruma getirilirse, seçili olan özel slayt gösterisi, öntanımlı slayt gösterisi haline gelir. İlgili sunum dosyası için slayt gösterisi başlatıldığında doğrudan özel gösterim seçilmiş olarak yansıtılır.
- Oluşturulan bir özel slayt gösterisi, sadece o sunum dosyası için kaydedilir. Impress uygulaması ile hazırlanan ya da çalıştırılan başka bir sunum dosyasında görüntülenmezler.
Slayt Geçişleri ve Canlandırmaları Özelleştirmek
Slayt gösterisi öntanımlı ayarlarla yapıldığında, slaytların gösterimi sıradaki slaytın ekrana yansıtılması şeklinde sade bir düzende gerçekleşir ve slayt içindeki elemanların tamamı tek seferde yansıtılır. Fakat çeşitli efektler ve animasyonlarla bunları özelleştirerek slayt gösterisine görsel zenginlikler katmak mümkündür.
- Slayt geçişleri sırasında yeni slaytın gelişi efektlerle süslenebilir.
- Slayt içinde yer alan metinlerin ve görsel öğelerin tek seferde değil, adım adım görüntülenmeleri sağlanabilir.
- Slayt elemanlarının görüntülenmesine efektler eklenerek her bir elemanın gösterimi çeşitli sesler ve animasyonlarla ilgi çekici hale getirilebilir.
Slayt Geçişlerini Özelleştirmek
Slayt geçişlerine efektler eklenerek slayt gösterisinin görsel çekiciliği artırılabilir. Eklenecek efektler tek bir slaytın geçişi için tanımlanabileceği gibi tüm slaytların geçişini etkilemesi de sağlanabilir.
- Slayt geçişleri ile ilgili düzenlemeler, Impress uygulaması çalıştırıldığında ekranın sağ tarafında yer alan Görevler alanında yer alan Slayt Geçişi sekmesinden yapılır.
- Menüden Slayt Gösterisi >> Slayt Geçişi yolu takip edildiğinde de aynı sekme görünür hale getirilecektir.
Slayt Geçişlerini Özelleştirmek [2]
Slayt Geçişi sekmesinde, slayt geçişleri ile ilgili yapılabilecek birçok özelleştirme seçeneği bulunur.
- Seçilmiş slaytlara uygula başlıklı alandan slayt geçişine eklemek istenen efekt türü seçilebilir.
- Geçişi değiştir başlıklı alanda slayt geçişinin hızı ayarlanabilir ve geçiş sırasında duyulacak bir ses efekti eklenebilir.
- Slayt ilerlemesi başlıklı alanda, slayt geçişlerinin fare tıklaması ile mi yoksa otomatik olarak belirli aralıklarla mı gerçekleşeceği belirlenebilir.
- Bütün Slaytlara Uygula düğmesine tıklanarak, seçilen ayarların sunumdaki tüm slaytlar için geçerli olması sağlanabilir.
Canlandırmayı Özelleştirmek
Slaytlarda yer alan metinlerin ve görsel elemanların slayt içinde gösterimine efektler eklemek, tüm slaytın tek bir seferde görüntülenmesi yerine elemanların teker teker gösterilmesini sağlamak mümkündür.
- Metin ve görsel elemanların canlandırılması ile ilgili düzenlemeler, Impress uygulaması çalıştırıldığında ekranın sağ tarafında yer alan Görevler alanında yer alan Canlandırmayı Özelleştir sekmesinden yapılır.
- Menüden Slayt Gösterisi >> Canlandırmayı Özelleştir yolu takip edildiğinde de aynı sekme görünür hale getirilecektir.
Canlandırmayı Özelleştirmek [2]
Canlandırmayı Özelleştir sekmesinde, slayt içindeki elemanların canlandırılmasının düzenlenmesini sağlayan çeşitli seçenekler bulunur.
- Slayttaki bir elemana canlandırma efekti eklemek için, ilgili eleman seçili duruma getirildikten sonra Efekt değiştir başlıklı alanda yer alan Ekle düğmesine basılır.
- Seçilen eleman için eklenebilecek canlandırma efektlerinin seçilebileceği ve düzenlenebileceği, Özel Canlandırma başlıklı yeni bir pencere açılır.
Canlandırmayı Özelleştirmek [3]
- Özel Canlandırma başlıklı pencerede, slayt elemanının canlandırılması için eklenecek efektle ilgili düzenlemelerin yapılabileceği beş farklı sekme yer alır.
- Giriş, Vurgu, Çıkış, Hareket Yolları ve Çeşitli Efektler başlıklarını taşıyan bu sekmeler yardımıyla eklenecek efektin birçok özelliği değiştirilebilir.
- Efektin özellikleri belirlendikten sonra Özel Canlandırma penceresi kapatılarak Canlandırmayı Özelleştir sekmesine dönülür. Bu sekmedeki Efekt Artı başlıklı alan görünür duruma gelmiş olmalıdır.
- Efekt Artı başlıklı alanda; eklenen efektin nasıl başlatılacağı, hangi yöne doğru gösterileceği ve hızı seçilebilir.
- Slayt içindeki birden fazla elemana efekt eklenmişse, bu efektler Efekt Artı alanının en altında listelenecektir. Burada yapılacak düzenleme ile hangi elemanın hangi sırada görüntüleneceği de ayarlanabilir.
İsimler alfabetik olarak dizilmiştir.
- Adil Güneş Akbaş
- Doruk Fişek
- Erek Göktürk
- Hakan Uygun
- H. Kurtuluş Menemencioğlu
- Merve Yalçın
- Recep Kırmızı
- Volkan Uygun
LibreOffice Eğitimi Müfredatı Projesi dahilinde hazırlanan içerikten üretilmiş olan bu belge, CC BY-NC-SA 3.0 ile lisanslanmıştır.
Lisans metnine şu adresten ulaşılabilir:
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/legalcode